Dizi: WandaVision (Disney+) - 1/2

Psikolojik olarak sağlam bir yapıya sahip olmak günümüz dünyasında (bana göre) hiç de kolay bir şey değil. Her gün uyandığımız andan itibaren negatif haberlere maruz kalıyoruz. Bir de "arkadaşlarımız"ın sosyal medyada ki "muhteşem" hayatlarının takibini yapıyoruz gereksizce. Hayatlarımız karşılaştırma, kıskanma, kendimizi eleştirme ve kendimizi değersiz görmelerle dolu. Kısacası normal bir birey için akıl sağlığını korumak, dengeli ve bireyi geliştirici bir yaşam sürmek çok zaman ve enerji tutan bir İŞ oldu resmen. Peki ya süper kahraman olsaydık ve hayatla bir yandan da güçlerimizi dengelemeye çalışırken başa çıksaydık? Disney+'ın 2021 Ocak ayında haftalık yayınladığı Wandavision dizisi işte bu soruyu önümüze seriyor. 


MCU (Marvel Cinematic Universe - Marvel Sinema Evreni) bizi Wanda Maximoff ile Captain America: the Winter Soldier (2014) filminin jenerik sonu klibiyle tanıştırdı. Zaten bir sonra yayınlanan MCU filmi Avengers: Age of Ultron (2015) ile bu evrenin tam bir parçası oldu. O filmde bizimle Vision karakteri de tanıştırıldı. Böylece Wandavision'ı oluşturan Wanda ve Vision'la tanıştık. 

Buradan sonrası yukarıda geçen filmerler ilgili ispiyon içerir. Filmleri izlemediyseniz uyarımdır.

Karakterlerin geçmişine gidersek Wanda için kullanabileceğimiz ve onu tamamıyla temsil eden tek bir kelime var: TRAVMA. Zaten sorunlu bir yaşam sağlayan ve iç savaş halinde olan bir doğu Avrupa ülkesinde (Sokovia) doğan Wanda ve ikiz kardeşi Pietro  çocukken evlerine düşen bir bombadan sağ kurtuluyorlar. Ama ne kurtulma, anneleri ve babaları zaten ölmüş ve ikizler patlamayan ikinci bombanın 2 gün boyunca her an patlayacağı korkusuyla kurtarılmayı bekleyerek çıkarılıyorlar enkazdan. Bombanın üstünde de kocaman bir marka: Stark Endüstri. Al sana kocaman bir travma. Üstüne ikizler von Strüker'in asa ile olan deneylerine katılıyorlar ve geliştiriliyorlar. Wanda sihirli güçler kazanırken, Pietro aşırı hızlı hareket etme gücünü alıyor. 



Age of Ultron filminde ikizlerin nefret ettikleri IronMan (Demir Adam)'den intikam için başladıkları yolda taraf değiştirerek Ultron'a karşı koyuyurlar ancak Sokovia saldırısında Pietro ölüyor ve Wanda ikizinin acısyla başbaşa kalıyor.



Bir sonraki filmde, Captain America: the Civil War (2016), Wanda kardeşinin ölümünü kabullenmeye çalışırken yaptığı hataların insan yaşamına mal olması sonucu ev hapsine alınıyor ve Civil War'da Kaptan Amerika'nın yanını tutuyor. Bu arada Vision ile bir arkadaşlık geliştirdiklerine tanık oluyoruz.



Bir sonraki filmler Avengers: Infinity War (2018) ve Avengers: Endgame (2019). Burada Vision ile Wanda arasındaki ilişkinin duygusal boyutta olduğunu ve Vision'ın Wanda'ya herşeyi geride bırakıp kaçmayı teklif ettiğini görüyoruz. Ancak Thanos'un adamları Vison'a ve taşıdığı Zihin Taşına saldırarak kahramanların Wakanda'ya kaçmasına ve son olarak Vison'ın Wanda'dan kendisini öldürmesini ve taşı yok etmesini istemesine yol açıyor.  İstemeyerek de olsa fedakarlık yaparak Vision'ı öldüren Wanda, Thanos'un Zaman Taşıyla zamanı geri almasını ve sevdiği adamaın bu sefer cinayete kurban gitmesini izlemek zorunda kalan Wanda (TRAVMALAR üstüne TRAVMA) parmak şıklatmayla evrenden siliniyor. 


Yenilmezlerin zaman soygunu sonucu geri gelen Wanda Thanos'a karşı savaşıyor ve kazanılan savaş ve kaybedilen Tony Stark'ın ardından Wanda'yı cenazede görüyoruz. 



Disney+ dizisi Wandavision'ı da bir sonraki gönderide değerlendireceğim. Buraya kadar anlattıklarım bu dizi için önemliydi.

Sevgilerle,



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kitap - Paul ile Virginie - J. H. Bernardin De Saint-Pierre

Kitap: Karanlık Cevher Serisi - Philip Pullman

Film: Muhsin Bey (1987)