Dizi: WandaVision (Disney+) - 2/2




Bu yazının giriş bölümü uzun olduğu için ayrı bir gönderi oldu. Lütfen Wanda ile Vision'ın geçmişini bilmiyorsanız önce o yazıma bir göz atın. 

Bu çok uzun girişten sonra özetleyerek Wandavision dizisine gelirsem Wanda en son kendine travmalardan travma beğenmekle meşguldü. Aliesi bombayla öldürülmüş, 2 gün kardeşiyle patlayıp patlamayacağı belli olmayan bir bombanın kendisini öldürmesini beklemiş, Strüker'ın deneylerine maruz kalmış, güçler kazanmış, kardeşi Ultron'la savaşırken ölmüş, bu arada Sokovia'nın düşürülmesine -istemeden de olsa- neden olmuş, Laos'ta sivillerin ölümüne yol açmış, Steve ile taraf tutup kaçak olmuş, bu arada da Vision'la aşk yaşamaya başlamış Wanda, Vision'ı önce öldürmek sonra da öldürülmesini seyretmek zorunda kalıp evrenden silinmişti. Geri döndüğünde Thanos'a karşı savaşıyor ve cenazeden sonra ona ne olduğu bilinmiyordu.


Meğersem kendine bir sit-com dizisi işi bulmuş. Şaka bir yana Wandavision dizisi 1950'lere ait bir sit-com düzeninde başlıyor. Siyah beyaz dizi tamamen o yıllara ait şakalar ve ekran boyutuyla yayınlanıyor. Toplam 9 bölümlük dizinin ilk 2 bölümü siyah-beyaz. İkinci bölümün sonunda renklenen ekranla 3. bölümden itibaren renkli izliyoruz. 

İlk 7 bölüm 1950'lerden 2010'lara dek Amerikan TV dizilerine göndermeler taşıyor. Her bölümün temsil ettiği 10-yıllık tarza göre hazırlanmış açılış müzikleri var. Her bölüm çekim tarzları ve set o 10-yıllık düzene göre oluşturulmuş. Bu fikre ben bayıldım. Sevdiğim bazı dizilere yapılan göndermeler (Malcom in the Middle, Modern Family, Bewitched vb) çok tatlıydı. 



Dizinin hikayesine bakarsak yeni evli Wanda ve Vision normal bir Amerikan banliyösüne taşınıyorlar ve Vision'ın bir sentezoid, Wanda'nın bir cadı olduğunu saklamaya çalışarak hayatlarına devam ediyorlar. Ancak bu esnada bazı gizemli olaylar bizde ve ana karakterlerimizde soru işaretleri oluşturuyor. Ve her bölüm bu soruları yanıtlamaya çalışıyoruz. Elbette yanıtlanan her soru beraberinde yeni bir soru doğuruyor. 

Buradan sonrası ağır ispiyon içerir. Uyarıyorum.



Dizinin finalinde yaşadığı travmalar sonucu bir de üstüne Vision'ı kaybeden Wanda'nın bilinçsizce güçleriyle bu yeni alternatif boyutu kurduğunu ve mahallede yaşayan herkese dizi rolü biçerek onları kontrol ettiğini öğreniyoruz. Burnunu her şeye sokan komşu Agnes'in de aslında güçlü bir cadı olan Agatha Harkness olduğunu ve amacının Wanda'nın güçlerini ele geçirmek olduğunu görüyoruz.

Yani dizi bize acısıyla başa çıkamayan Wanda'nın güçlerinin kontrolünü kaybederek kendine yarattığı bir alternatif boyut oluyor. Zaten o mahallede yaşayan kişilere yeni roller dağıtarak kendine yepyeni bir hayat yaratıyor Wanda. Farkında olmadığı da bu mahalle sakinlerinin onun acısını hissedip onun kabuslarını görüyor olmaları. Onlara yaşattığı travmayı fark edince de kendine yarattığı evrenden vazgeçip gücünü kontrol altına alıyor.

Hangimiz yaşadığımız acılardan sonra inkar edip kafamızda yeni bir gerçeklik yaratmadık ki? Önemli olan Wanda'nın başkalarına kendi yaşadığı acıyı yaşatmaktan vazgeçip, ailesine (kendi kafasından yaratmış olsa da) veda edip, güçlerinin kontrol etmeyi öğrenmeye başlaması. Wanda'nın oyuncusu Elizabeth Olsen'ın Doctor Strange'in gelecek filminde rol alacağını biliyoruz. Film 2022'nin baharında vizyona girecek (çekimler şu sıralar yapılıyor). Bu dizi Wanda'yı basit bir yan karakterden çıkarıp MCU'nun en güçlü kahramanlarından birine döndürme yolunda atılan ilk adımdı. Gelecek filmle bunun perçinleneceğini umuyorum. 

Wandavision dizisinde Wanda'nın Vision'a olan vedasını izliyoruz. Bazen travmalarımızdan iyileşmeye başlamak için tek gereken düzgün bir veda edebilmektir belki de.

Sevgilerle,








Not: tüm imajları Google görsellerden aldım.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kitap - Paul ile Virginie - J. H. Bernardin De Saint-Pierre

Kitap: Karanlık Cevher Serisi - Philip Pullman

Film: Muhsin Bey (1987)